Allt om Longboard

Inom longboardvärlden kryllar det av begrepp och ord som inte alla gånger är självklara att förstå. Vi tänkte här dela med oss av ”lite av varje” så att jakten på nästa bräda blir så enkel och att livet som longboardåkare/skateboardåkare blir så bra det bara kan. Har ni frågor eller vill ha hjälp att välja prylar är ni såklart alltid välkomna att höra av er!

Åkstilar

Downhill:
Downhill går kort beskrivet ut på att åka ner för en backe så snabbt det går. Antalet downhillåkare växer så det knakar och det anordnas mängder av tävlingar över hela världen. Det är här viktigt att ha en styv bräda (inget flex) för att din åkning ska bli så stabil som möjligt. Truckarna ska helst vara 45 grader eller under för att minska risken för att brädan ska börja vobbla. Hjulen du väljer ska ge bra grepp och en enkel tumregel är att desto mjukare hjul, desto bättre grepp (omkring 78A). Åker man ner för backar i hög fart är det viktigt att kunna bromsa och kontrollera farten och det finns en rad olika tekniker: predrifts, Fotbromsning, luftbromsa (kolla youtube). På Actionbolaget.se har vi mängder av downhillbrädor, truckar och hjul anpassade för både erfarna åkare och nybörjare.Cult Tractionbeam och Sector 9 (race formula) är ex. på bra downhillhjul. Ronin Cast och Caliber 44 är truckar är grymma för downhill och ex på brädor är Original Arbiter och Slipstream Barely Legal.

Freeride:
När man pratar om freeride i longboardvärlden tänker man oftast på slaides, dvs glida på hjulen i sidled så långt och snyggt som möjligt. Viktigt att tänka på här är att ha ett slaidevänligt hjul (ett hjul med en duro på över 80A är oftast att föredra. Desto högre duro, desto bättre glid om man ska generalisera) De vanligaste freeridebrädorna saknar helt flex. Du vill också enkelt stå kvar på brädan när du slaidar och då bör du satsa på en grov griptape och en bräda med konkav. På Actionbolaget.se har vi mängder av freeridebrädor, truckar och hjul anpassade för både erfarna åkare och nybörjare.Ex på bra hjul är Cult Classics, Sector 9 Butterballs och Abec 11 Flasgbacks. Truckar som är allround och bra är Paris 180 mm, Randal 180 mm och Caliber 50. Ex på brädor är Loaded Tesseract, Earthwing NLS och Original Diamonddrop.

Freestyle:
Enkelt beskrivet så använder du här din longboard som en skateboard och gör diverse flippar, ollies och trick. Här vill du ha en bräda med kickar, en tail och en nose alltså. På Actionbolaget.se har vi flera bra freestylebrädor t.ex. Slipstream Platypus, Loaded TanTien och Earthwing NLS.Paris 180 mm är lämpig och skön truck.

Dancing: Dansa på brädan i form av olika stegkombinatiner, snurrar och rörelser. Har vill du ha en lång bräda (minst 40”) så att det finns gott om utrymme. Du vill också ha kickar på brädan så att du kan göra trick samt en svängig skön truck. På Actionbolaget.se har vi ett par brädor klockrena för dancing, t.ex. Loaded Bhangra och Lush Legend.

Cruising:
Ja cruising är när du använder brädan som ett transportmedel och då vill du troligtvis ha ett mjukt göttigt hjul, en svängig och skön truck. Det är även skönt om brädan har drop-trough, det gör att avståndet från brädan till marken är kort och det blir enkelt att pusha och ta fart. Du bör här satsa på Paris truckar, ett mjukt allroundhjul som tex Cult classics och en bräda i stil med Slipstream The Twin eller Slipstream Platypus.

Longboardens delar

Deck: Ett deck är själva brädan.

Truckar:Det är ”ställningen” som hjulen sitter på. Trucken ska monteras under decket.

Kullager: Kullager placeras i hjulen, ett på varje sida i varje hjul Det är kullagrena som gör att hjulet sitter fast stabilt samt att det snurrar.

Griptape: Det är den sandpapper-liknande tejpen som sitter på brädans ovansida. Det finns olika grova griptapes. Välj grov om du vill ha mycket grepp och välj en mindre grov om du tex åker vanlig skateboard.

Hardware: Hardwere är ett samlingsnamn för de skruvar och muttrar du behöver för att montera en bräda.

Hjul: När man ska välja hjul går man på ett par saker, hårdhet (duro, a) och storlek (diameter, mm) samt hjulets form och bredd. Vanlig hårdhet på longboardhjul är 76a-86a. Ju högre siffra, desto hårdare hjul. Mjukare hjul har generellt mer grepp i skarpa svängar medan hårdare hjul är gjorda för att lättare slaida (sladda). Den vanligaste storleken på longboardhjul är 70 mm men det finns mängder av varianter på allt mellan 60-80mm stora hjul. Hjulens kantform kan också variera. Tumregeln är att ett hjul med runda läppar (kanter) är lättare att slajda med än hjul med kantiga läppar). Om du letar efter ett hjul med mycket grepp så ska du välja ett longboardhjul med kantiga läppar. Vill du istället slajda så är det bättre att köpa ett longboardhjul med runda läppar.

Begrepp inom longboarding

Ply: syftar till hur många lager trä eller annat material brädan är byggt av. 7 ply: Maple är alltså 7 lager lönn.

Concave/konkav: Det betyder att brädan yttre kanter är vinklade uppåt, detta för att du enkelt ska känna brädans kant med fötterna samt att du ska hålla dig kvar på brädan i t.ex. snäva kurvor och i slaides.

Camber: Camber är när brädans mitt är högre upp från marken än brädans nose och tail. Som en kattrygg på en arg kise.

Rocker: Rocker är när brädans mitt är lite lägre (närmre marken) än brädans nose och tail. Som en banan eller en glad mun!

Kicktail/ nose/tail: Nose (fram på brädan) och tail (bak på brädan). Pratar man om kicktail eller kicknose så har brädan en tail eller nose som pekar uppåt i stil med en tail/nose på en vanlig skateboard. Det vill du ha om du t.ex. vill göra trick samt åka på bak eller framhjulen.

Drop-through: När en longboard är drop-through sitter basplattan av trucken på ovansidan av brädan och trucken går igenom så att hangern sitter under själva brädan(Kolla på Actionbolagets youtube-kanal, där visar vi hur man monterar en drop-through bräda). Det är alltså ett hål där trucken ska monteras. Detta gör att brädan blir lägre och fördelen med det är dels stabiliteten samt att brädan blir enklare att ta fart med och kontrollera.

Top-mount: Top-mount kallas det när man monterar trucken direkt mot brädans undersida. Alla brädor som inte har drop-through är topmount-brädor. Topmount gör att brädan är högre upp från marken än en drop-through bräda och ger då trucken lite extra spelrum vilket innebär djupare och skarpare svängar. De flesta downhillåkare föredrar topmount.

Dropdeck: Dropdeck eller att brädan är droppad betyder att brädans plattform (där du står) är nedsänkt i förhållande till var truckarna är monterade. Det bidrar precis som när brädan har dropthrough till en något stabilare bräda. Många tycker dessutom att en lägre bräda är lättare att slaida med dels på grund av den låga stabila tyngdpunkten samt att upphöjnigen mot trucken kan ge extra fotstöd. Det finns vissa brädor som både har dropthrough monterade truckar samt en droppad plattform, dessa kallas ofta ”doubledrop” eller då dubbeldroppade brädor.

Abec/kullager: Abec är ett mått på kullagrets tillverkningsprecision. Inom longboard och skateboard används kullager vanligtvis mellan Abec 1-9. Ett högre ABEC betyder nödvändigtvis inte bättre rull men ett högre Abec innebär oftast att kullagret är av bättre kvalité. Naturligtvis påverkar dessutom en rad andra faktorer kullagrets kvalitet men det orkar vi inte skriva om just nu.

Det finns olika sorters kullager antingen med inbyggda speedrings och spacers så kallade builtins eller kullager där du får stoppa i dessa delar separat. Spacern placeras mellan kullagrena på truckens axel och en speedring mellan kullager och truckmutter. Vi rekommenderar Zealous kullager (Abec 7) med inbyggda speacers och speedrings. Zealous är ett mycket långlivat, prisvärt och bra kullager.

Flex: Flex beskriver hur mycket ”stuts” det är i en bräda om den är flexig är den mjuk och saknar den flex är den styv. En skala som flera märken använder är 1-5.
1 = Stenhård.
5 = Mycket mjuk.

Brädans form och storlek

Idag finns det longboards i alla möjligt former, bredder, längder och med olika sorters konkaver. Det finns en bräda för allt och alla! Osäker på vilken som passar dig bäst? Maila info@actionbolaget.se så hjälper vi dig att välja rätt!

Längd & bredd: Det varierar såklart kraftigt hur lång en longboard är och alla har vi olika smak. Den vanligaste längden ligger omkring 1 meter. Bredden på en bräda brukar ligga mellan 23-26cm, 9-10" och på en skateboard 7.5”-9”

Höjd: Vilken höjd man föredrar på brädan är verkligen personligt, och tycke och smak varierar stort. Men generellt kan man säga att en högre bräda svänger mer och har mer grepp, medan en lägre bräda är mer stabil och har mindre grepp. Om de olika effekterna är positiva eller negativa kan endast du och din åkstil avgöra.

Wheelbite: Det innebär att hjulen går emot brädan när du svänger vilket oftast slutar i en vurpa, det gäller alltså att ha rätt hjul till rätt typ av bräda.Cut outs och wheel wells är två olika sätt att undvika wheel bite.


Cut outs: är när brädan är när brädan smalnar av där hjulen sitter, man har alltrså där gjort utrymme för att hjulen omöjligt ska kunna slå i brädan.

Wheel wells: eller som det kallas på svenska hjulbrunnar är ett annat sätt att undvika wheelbite. Det innbär att brädan är nedslipad undertill där hjulet förväntas ta i. På så sätt ökas avståndet mellan hjul och bräda och risken för wheelbite minskas. En urgröpning i själva brädan alltså.

Flushmount: Flush-mount är när truckarna är monterade direkt under brädan, men ytan där truckarna monteras är nedfräst (som en liten grop). Därmed blir brädan lite lägre och trucken sitter som en smäck. Original ”Baffle” har flushmount.

W-konkav: W-konkav innebär att brädans mitt är något upphöjd. Ibland går W-konkaven längd med hela brädan (på längden alltså) och ibland är enbart en del av brädan försedd med W-konkav. Denna konkav gör att du hela tiden känner var du har fötterna samt att det ger grepp vid slaides. Vissa brädor har inbyggd ”W” samt att många åkare bygger egen ”W” genom att t.ex. med silvertejp bygga upp en konkav innan man lägger på griptapen.

Vilken konkav du ska ha är självklart en smaksak men generellt vill man ha mycket ”kant konkav” när du åker downhill och freeride för att få bra grepp i slaides och kurvor.

Ska du främst landa trick, köra dancing eller cruica behöver du inte ha en bräda med så mycket konkav.

Hjulbas: Hjulbas är avståndet mellan truckarna. Många longboards har flera förborrade hål, dvs att du själv kan justera hjulbasen efter tycke och smak. Beroende på avståndet mellan truckarna beter sig brädan olika.

Hanger: Är den del på din truck som du hänger hjulen på. En hanger finns såklart i olika bredder och varianter. Den vanligaste bredden på longboardtruckar är 180 mm. Oftast säger truckmodellens namn hur bred hanger den har t.ex. (“Randal 180”, “Paris 150”, mfl.)

Baseplate/basplatta: Basplattan är den del av din truck som du fäster I brädan och gör så att hela trucken sitter ihop. En basplatta kan ha olika mycket lutning.

Pivot Cup: Detta är ett hål I basplattan som truckens hanger sitter fast i. I hålet sitter en Pivotcup i plast eller Urethan som då är till för att trucken ska svänga skönt och stabilt. Dessa Pivotcups kan du behöva byta ut ibland.

Bushings: Är de gummi, plast eller urethane “klossar” som sitter på din trucks kingpin. De kommer i mängder av olika hårdheter och former. En bushing påverkar din trucks svängegenskaper och stabilitet. Ex på bushings (olika modeller) är Barrels, Cones och eliminators.

Kingpin: Är den bult som går genom hela trucken som bushingsen sitter på.

Core: Är själva kärnan i ett hjul, den plats där du placerar kullagret.

Contact Patch: Är den yta på hjulet som når marken (bredden) En stor contact patch ger generellt bättre grepp medan ett smalare hjul slaidar bättre.

Longboard Slang

Om du har planer på att flytta till ett engelskspråkigt land eller bara är riktigt cool.

Bro - Polare, kompis.

amiright? - "Håller du med mig?"

Bail eller Slam - Trilla. 
Såg du hans bail/slam? YEEWWOO, hahaha that hurt!

Boardside (bushing) - Roadside syftar till den bushing som sitter närmst brädan (den övre)
Vilken bushing kör du boardside?

BombA, BOMB (Bombing) - Att bomba en backe är att åka snabbt ner för den, önskvärt rakt ner utan svängar.
Ska vi bomba en backe betyder alltså inte att man vill spränga den utan åka snabbt nerför!

Burly - När man satsar hårt och går allin! 
That slide was burly!

YO - Morsning korsning

ACTIONBOLAGARE - Alla med sunt förnuft som inser att Actionbolaget är bästa brädshopen I Sverige. Var handlar du dina prylar, är du också Actionbolagare? #teamactionbolaget

Dope - Syftar till att något har mycket steeze! ”Dude den där slaiden va dope!”

Duro - Förkortning av durometer, skalen man mäter hårdheten I hjul och bushings med.
Vilken duro har dina nya “Riot bushings”?

Eat it / Ate it / Ät SKIT - Att trilla och crasha. 
Ahh, haha he ate it good.

Gnar - Gnarly. Extreme. Är något riktigt extremt och galet är det gnarly.

Gnar Bar - Variation av gnarly.

High Side - När hjulen hugger mitt I en slide och du trillar framåt, inte så roligt med farligt alltså. Fix? Luta dig mer bakåt.

Hyped - När du är exalterad över något eller någonting!

Low Side När brädan sticker iväg I en slide. Fix? Luta dig mer framåt.

Prandal Paris/Randal Trucks. När man tar en Randal basplatta och monterar med en Randal hanger eller tvärtom.
Yo dawg, mina Prandals är sjukt mycket fetare än dina cronins (smeknamn för Cast Ronins)!

Mobbing - shredding like crazy!

Otang - Förkortning av Orangatang, Loaded's hjulmärke. Yo, dina Otangs är inte lika goa som mina Culthjul!

Chilla - Ta det lugnt. Ehy, chilla mannen.

FET - Snygg, bra, cool. Rikigt fet bräda.

Roadside (bushing) - Roadside syftar till den bushing som är närmst marken. 
Vilka bushings kör du roadside?

Shred Att åka riktigt gnarly och/eller sketchy och bara ha det gött med sina polare! Ska du med och SHREDDA?

Shred Sled En komplett bräda!

Steeze Coolhet. Snygg åkstil typ.. Så jävla mycket steeze de där på Actionbolaget har.
Steezy (Steezey) Coolhet + Y.

Stoked När man är riktigt peppad över någonting.

Thane Förkortning av urethane som är en förkortning av polyurethan.

Thane Lines När hjulet lämnar spår efter sig på marken efter en slide. Kolla in mina sjukt långa thanelines.

Hoppas att detta har hjälpt dig vidare i jakten på drömbrädan, att du fick svar på något du funderat på eller att du fick MVG när du kopierade hela texten och lämnade in som ditt skolarbete! www.actionbolaget.se