Mountainboardguide

Vi på Actionbolaget är det företag som har satt Mountainboard på kartan i Sverige. Vi har själva åkt, importerat och sålt mountainboards sedan 2010. 

Här kommer lite tips och trix som förhoppningsvis besvarar en del av dina frågor.

Hela världen är en Mountainboarpark!

Har du känt adrenalin-rushen och glädjen när du åker Snowboard eller skidor? Har du någonsin önskat att det var snö året runt för att alla årstider kunna återskapa känslan man får av att stå högst upp på ett berg, redo att kasta sig ut i backen? Med en mountainboard är det möjligt! Så nära snowboard du kan komma, åk året om var du vill. 

Fördelen med en Mountainboard om du jämför med en longboard eller skateboard är att du kan köra på alla typer av underlag, skitiga stigar, gräs, jord, lera och grus. Med en Mountainboard kan du dessutom köra i stan på asfalt, kullersten och betong, hoppa utför trappor, köra på rails eller bara cruisea nerför backar och ha kul. Det blir också allt vanligare att man ser mountainboardåkare i ramper och skateboardparker. 

Vad är Mountainboard?

En mountainboard är en cirka 1 meter lång bräda med luftfyllda stora däck och bindningar. Brädorna är byggda för att tåla tuff terräng och vissa modeller har stötdämpning på truckarna. De flesta brädor kan även köpas med en handbroms som på ett bra sätt låser bakhjulen och då bromsar in. Det finns en rad olika ”grenar”: Kite, downhill, freeride, hopp, boardercross, street och freestyle. 

I Sverige har vi många duktiga snowboardåkare som vill kunna träna och ha roligt året om, då är mountainboard perfekt. Det finns tusentals skateboardåkare och longboardåkare i Sverige och vissa av dessa vill prova på något nytt. Vi har kunder som är under 10 år och vi har kunder som är över 60 år och det är både tjejer och killar som åker såklart. Många bor på landet och har inte tillgång till betongparker eller ens asfalt och då passar det såklart mountainboard perfekt. Utöver detta finns det mängder av Kite-surfare som även dem vill kunna åka bräda när vattnet är kallt eller när de för den delen inte har möjlighet att ta sig till havet eller någon sjö. Mountainboard passar helt enkelt väldigt många olika typer av personer bra. Så har du en ådra ”Action” i kroppen är mountainboard definitivt något för dig.  

Mountainboard är fruktansvärt roligt och enklare än du kunnat ana! Alla extremsporter medför att du trillar och slår dig ibland men använd sunt förnuft, skydd och hjälm så är Mountainboard inte farligare än någon annan brädsport. Med skydd vågar du mer, ser coolare ut och det visar att du tar din åkning på allvar.

Att lära sig åka Mountainboard
– steg för steg

Mountainboarding är en sport som kan straffa kroppen precis som alla andra brädsporter, använd skydd och läs igenom våra tips.

 

1: Köp en Mountainboard:)

2: Ta dig upp till toppen av berget eller kullen du ska åka ner för. När du går upp se till att sortera terrängen, kolla efter stenar och gropar. Det är viktigt att ha koll på terrängen för att få en rolig och säker åkning. Börja med små kullar och flacka backar och först när du känner dig mer säker kan du åka nerför branta och högre berg.

3: Ställ brädan så att den inte kan rulla ner för berget utan dig. Om du vill vara säker på att brädan inte rullar iväg ställ något av brädans hjul i en grop eller liknande.

4: Placera fötterna I bindningarna. Om du följde steg 3 så står du nu stabilt och stilla på brädan.
Böj på benen och hitta balansen.

5: Nu börjar det roliga! Hoppa upp med brädan så att nosen pekar ner mot backen, inte rakt ner utan lite åt sidan så att du får lagom med fart. Börja med att åka på diagonalen och sicksacka ner för backen med långa mjuka svängar.

6: Luta dig lite bakåt hela tiden så att du inte trillar framlänges. Bättre att trilla på rumpan än på näsan. Det är viktigt att våga stå kvar på brädan även om du känner att du kommer trilla, framförallt i lite högra hastigheter. Det är annars lätt att vrida knän och fötter. Om du känner att du kommer att trilla, luta dig bakåt och försök landa på rumpan. Försök att krypa ihop med kroppen och knyt dina händer för att undvika vrickade armar, detta är det säkraste sättet att trilla på.

7: Förflytta vikten till tårna om du vill svänga höger och på hälarna om du vill svänga vänster (tvärt om för dig som åker gofy) Ta det lugnt i början, breda långa svängar.

8: Undvik stenar och rötter för att slippa skada dig och din bräda. Hjulen är stora och truckarna stabila på alla våra mountainboardmodeller så små sten och gupp är inga problem.

9: Om du kör med handbroms, bromsa I god tid om det finns möjlighet. Om du inte har handbroms kan då ändå bromsa, detta kräver dock övning och teknik.
De flesta åkare tycker det är enklast att svänga med hälarna, dvs bakåt i sidled, motsols för regular åkare. Böj på benen ordentligt och kryp ihop med kroppen. Ta sen tag i brädan med ena handen och luta dig bakåt och tryck till så att brädan kommer i sidled. Som att bromsa på en snowboard fast lite annorlunda helt enkelt:)

10: Nu är du i mål och kan känna dig stolt och nöjd. Tvätta skrapsåren och klättra upp igen.

Hoppas dessa små tips hjälper dig att komma igång med världens roligaste extremsport MOUNTAINBOARD.

Mountainboard 
– generella tips

Värm upp
Börja med att värma upp, stretcha armar, rygg och ben. Så gör alla seriösa idrottsmän och kvinnor. Detta är också en bra mental förberedelse inför åkningen.

Använd skydd som knäskydd, armbågsskydd, handskar och hjälm. Ska du köra downhill använd MC ställ, skinnkläder. Bara dumt att chansa.

 

Här kommer lite tips på hur du lär dig hoppa med en Mountainboard! Innan du lär dig hoppa är det viktigt att du har brädkontroll, vet hur du trillar och kan svänga ordentligt.

Hitta ett litet hopp och börja lugnt. Rulla först sakta över hoppet och känn efter några gånger, alla hopp och landningar är olika! När du känner dig säker öka farten så flyger du högre och längre.

Försök att landa med böjda knän och med alla fyra hjulen samtidigt.

Undvik att landa flat, försök att alltid landa i en sluttning. Att landa på plan mark, eller att landa flat som det kallas sliter på kroppen, knän, rygg och vrister. När du landar i en sluttning behåller du dessutom farten och det är mer skonsamt mot din kropp. Då kan du hoppa högre, längre och landa skönare och snyggare.

Olika ”ride styles”

Hela världen är en mountainboardpark och det kryllar av underbara ställen att åka på vare sig du gillar hög fart ute i naturen, vill hoppa, åka efter kite eller köra street.

Kite: Kite landboarding, också känt som land kiteboarding eller flyboarding, kommer såklart från Kitesurfing där man åker på vatten. Med en mountainboard flyttar man helt enkelt upp på land, vilket ger åkaren möjlighet att åka större delar av året och nu med nya spännande terränger. Kite landboarding växer så det knakar, många av våra kunder kommer från Kite-världen. Det anordnas många tävlingar i Land Kiteboarding världen över och vår vision är att få igång marknaden och intresset även här i Sverige så att även vi kan fixa feta tävlingar och events.

Allt du behöver är en Kite, en mountainboard och ett gött spot att åka på. En öppen gräsyta, en strand, fotbollsplan eller liknande och lyckan är gjord.

Freeride: Freeride kallas det när man helt enkelt åker på det naturen har att erbjuda, ner för kullar, berg, grusvägar och liknande. Bara fantasin sätter gränser för var och hur du kan åka. Freeride är ingen tävlingsgren utan en mix mellan hopp, downhill och lek. 

Downhill: Downhill är precis som det låter, du åker utför backar, vägar eller stigar. Vi har många duktiga downhill-skateboardåkare i Sverige och många av de vill kunna åka även på grus och gräs, då är en mountainboard perfekt. Här vill du ha en styv bräda helt utan flex för att få en så stabil åkning som möjligt.

Freestyle:Freestyle: är begreppet för att åka på hopp, rails och då gör olika trick. En mountainboard kan användas precis på samma sätt som en snowboard. Alla trick som går att göra på en snowboard kan också utföras med en mountainboard. Nyligen sattes världens första dubbla bakåtvolt på mountainboard, så alla trick ni ser snowboardåkare göra kan också göras på hjul. 

Bordercross: I boardercross anordnas det många tävlingar för mountainboardåkare. Vanligast är att man åker nerför genom en bana med diverse hopp och hinder, skarpa svängar och olika branta partier. Man åker ofta 4 i varje heat och tävlar om att först komma ner. I Sverige finns det många banor för downhill mountainbikes och BMX-banor som även är klockrena för mountainboard. Har du ingen bana i närheten åk ut i skogen och leta upp en go slinga.

Street: Street-scenen växer så det knakar, nästan varje stad i Sverige har en skateboardpark eller en ramp. Saknar ni en skatepark, har ni garanterat trappor att hoppa utför, kanter att grinda på och bänkar att hoppa över eller upp på. Du behöver alltså ingen backe för att åka mountainboard, åk på allt du ser.

Underhåll på din Mountainboard

En Mountainboard kostar ju en del pengar så här kommer lite tips på hur du ska sköta om din bräda.

Förvaring: Se till att den står på en torr plats och inte i direkt solljus. Att lämna brädan utomhus, kan leda till att den rostar och att brädan blir dålig.

Transport: En Mountainboard är gjord för att tåla riktigt ruffa förhållanden. Om du fraktar brädan i bil är ett tips att spänna fast den ordentligt eller ha den i en väska. Brädan ska slitas av din åkning i inte i bilen. Ännu enklare och bättre är att ha brädan i en väska, snowboard eller wakefodral eller köp till en mountainboardväska här hos oss.

Underhåll: Använd en bra smörj-olja på bultar, skruvar för att det inte ska fastna massa smuts samt förhindra rost.

Efter användning: Skrubba bort all smuts och lera. Om du inte har möjligheten hemma ta med brädan till en mack eller liknande. Visst, det tar några minuter extra men din bräda kommer att hålla längre.

Skruvar och bultar: Att ha lösa skruvar när du kör är farligt. Sitter skruvarna löst kan det också leda till att hålen slits upp och förlorar sin form.


Hoppas att du nu är ännu mer motiverad att skaffa en bräda! Vi hjälper dig gärna igång och du är alltid välkommen att höra av dig.